fbpx

24/7 – 365 дни в годината!

Преместване на дом

Услуги за преместване на дома – за София и Софийска област

Услугата включва БЕЗПЛАТЕН ОГЛЕД И КОНСУЛТАЦИЯ на място, след която ще предложим план за действие, който ще Ви спести време, усилия и пари.

Винаги имаме нужда от хамалски услуги и биха ни били от полза, ще ни спестят много ВРЕМЕ-( изключително важен ресурс на всяка фирма, човек или цяло семейство), ДИСКОМФОРТ и УСИЛИЯ. Когато е необходимо преместването на едно домакинство от стария дом в нов(смяна на квартира), или обзавеждане на новия Ви дом(закупуване на жилище).

На пръв поглед изглежда задачата ще да е лесна и няма да отнеме много време.Всъщност не е така-иска своето време, прецизност, професионализъм и поглед на фирма занимаваща се с тази дейност от години. Не се колебайте да се свържете с нас, за оглед и консултация-БЕЗПЛАТНИ СА!

Представете ни информация за Вашия казус и проблем, Ние ще бъдем Вашето решение. НИЕ Ви даваме БЕЗПЛАТНА И ДОПЪЛНИТЕЛНА стойност – като съвети, препоръки и консултация, което ще помогне при Вашето настояще и бъдещо преместване.

След свързването на клиента с нас, изискваме детайлно описание на услугата искана от клиента, за да добием представа за вида работа и максимално точно да отговорим на исканията му. В зависимост от дадената ни информация предлагаме индивидуална оферта, когато това е възможно да се случи по телефона.

В други случаи, когато имаме нужда от повече информация е необходимо да уговорим БЕЗПЛАТНИЯ ОГЛЕД.Това се случва в удобно за клиента време. Когато се разберем за конкретен ден и час, съответно клиента може да го промени, в удобно за него време.

Ние се съобразяваме с исканията и желанията на клиентите ни, много ни е важно да им бъдем полезни,да сме решение за техния проблем, да предоставим прозрачност, която ще е желана и полезна от всеки.И след огледа отговаряме на запитването предлагайки цена за услугата. Цената се формира от множество фактори, като може да варира в зависимост от исканията на клиента – опаковане, транспорт, тежест на мебелите, наличие на асансьор, брой етажи, времетраене на изпълнение на услугата и др.

Ако сме постигнали консенсус с клиента, уговаряме конкретна дата и час, за извършване на работата, като предлагаме точност, коректност, бързина, прозрачност и му спестяваме време, дискомфорт и усилия. Предлагаме гаранция за качество придружена с необходимата документация – приемо-предавателен протокол, констативен, предоставяме касови бонове и фактури за всяка наша услуга и сме коректни както към клиентите, така и към НАП 🙂

Поръчайте професионално преместване на Вашия дом сега!